Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Gezond leven | Behoud van vitamines

Behoud van vitamines

Op het etiket van veel producten staat: droog en donker bewaren. Dat advies staat er niet zomaar; het is bedoeld om bederf van het product zo veel mogelijk uit te stellen. Zet voeding daarom nooit op een keukenplankje of in een vitrinekast. Want echt, de kwaliteit van je product gaat sneller achteruit...
Gelukkig worden voedingsmiddelen in de meeste huishoudens donker bewaard. Jouw keukenkastje zal waarschijnlijk vol zitten met al je boodschappen. Maar let op...wellicht heb je een leuk olie en azijnstelletje op tafel staan? Of een schaal met tomaten of misschien ontdooi je je brood in het volle licht...?

Vitamines zijn kwetsbaar


...Je brood zal er niet van bederven, maar het verliest wel z'n vitamines, zeker als je de sneetjes een beetje uitspreidt. En zo is het met alle producten. Vitamines zijn namelijk heel kwetsbaar. Zo gaan ze verloren met water, bij verhitting en bij licht. De groentenboer weet dat ook, en daarom bewaart hij z'n producten buiten openingstijden zoveel mogelijk in het donker.

Licht


Het is alleen jammer dat groenten en fruit overdag zo lang worden blootgesteld aan licht. Ook in de supermarkt is dat zo. Tja, het kan haast niet anders; het zou raar zijn om in het donker boodschappen te doen. Maar helaas worden veel schappen nog eens extra verlicht... als lokkertje, om de waar aan jou te slijten. Het gaat dan vooral om verse producten, want die moeten zo snel mogelijk worden verkocht. Om diezelfde reden worden producten zoveel mogelijk verpakt met doorzichtig materiaal, opdat je vooral de 'goede' kwaliteit kunt zien... Maar helaas laat juist die verpakking veel licht door...en dat gaat ten koste van het behoud van vitamines.

Kies de beste verpakking


Je kunt ervoor kiezen om voortaan producten uit diepvries of uit blik (niet uit glas!) te eten. Maar vitamines of niet, vaak gaat er niets boven de verse variant. En we willen je van opdieet.nl niet adviseren om geen verse producten te eten. Maar kies wel voor de beste producten: Neem daarom altijd het onderste of achterste doosje of zakje. Ofwel, neem de verpakking die zoveel mogelijk in het donker ligt.
Bovendien hanteren bijna alle supermarkten de regel 'first in, first out.' Hierbij worden de nieuwste producten achter de oudere geplaatst, zo dat er niets over datum raakt. En dat betekent dat het achterste product niet alleen het gezondst maar ook het verst is.

Naast groenten en fruit (met name zomerfruit) verliezen ook producten als vlees en melk hun vitamines door licht. Koop daarom nooit melk en yoghurt in doorschijnende verpakkingen, en neem zeker geen olie uit glazen flessen, behalve als deze donker zijn. Olie verliest bij licht namelijk niet alleen zijn vitamines maar ook zijn goede vetzuren. Sterker nog, olie verandert in een ongezond product doordat de onverzadigde vetten worden omgezet in verzadigde vetten. Gelukkig verloopt dit proces vrij langzaam, maar aan de andere kant gebruik je een fles olie langer.

Olie-en-azijnstel


Betekent dit nu dat je glazen olie-en-azijnflesjes beter naar de glasbak kunt brengen? Nee, het stelletje kun je zeker behouden, maar plaats het alleen tijdens het eten op tafel om het vervolgens in je keukenkastje weg te zetten.
Maar wat nu als je een heel mooi glazen of misschien wel een kristallen olie-en-azijnstelletje hebt, dat deels ter decoratie functioneert? Laat het dan gewoon staan. Maar gebruik alleen de azijn en haal je olie rechtstreeks uit een donkere fles.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum