Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Voedingsmiddelen | Hoe toch veilig vlees eten?

Hoe toch veilig vlees eten?

We werden weer opgeschrikt: Het Nederlandse vlees blijkt niet veilig te zijn: slechte hygiŽne en fraude komen veel te vaak voor, aldus de conclusie van de onderzoeksraad voor veiligheid. Kunnen we daarom maar beter vegetariŽr worden?

Voor onze gezondheid zou het geen slecht idee zijn, maar wellicht ben je te gehecht aan je stukje vlees. En omdat je er niet (direct) ziek van lijkt te worden, is je motivatie wellicht niet zo groot om over te stappen op een menu met soja of andere vegaproducten.

Overgewicht door onveilig vlees


Toch is het, ook vanwege je gewicht, geen overdaad om kritisch te staan tegenover een stukje vlees. Immers, het kan groeihormonen bevatten, wat je lichaam op een onnatuurlijke manier steviger maakt. Verder kunnen antibiotica je darmflora negatief beÔnvloeden, evenals de slechte hygiŽne in de slachthuizen, waardoor vlees besmet raakt met ongezonde (schrik niet: poep) bacteriŽn. Niet zo gunstig, aangezien je darmflora een invloed kan hebben op je gewicht, en in elk geval op je gezondheid...
Een stukje veilig vlees in de schappen zou dus zeer een welkome aanvulling zijn. Maar ja, is dat nog te koop en zo ja, waar?

Machteloos en mogelijkheden


Het lastige is dat de consument vrijwel machteloos staat tegenover de kwaliteit van het vlees. Immers, wij hebben geen apparatuur om na te gaan of wat wij op tafel zetten kwalijke effecten kan hebben op onze gezondheid. Hoogstens weten we pas achteraf na een voedselinfectie dat er iets mis was, maar dan is het kwaad al geschied. Gelukkig hebben we wel enige mogelijkheden om te kiezen voor veiliger vlees:
 • HygiŽne


  Allereerst kunnen wij zelf goede hygiŽnemaatregelen treffen om alles goed (of liever: zeer goed) te doorbakken, zodat de meeste ziekmakende bacteriŽn de hitte niet overleven. Dus kies bij voorkeur voor een biefstukje weldone, ook als je deze liever (bijna) rauw lust...
 • Betere slagerij


  Verder kun je kiezen voor een betere slagerij. Supermarkten zijn niet in staat de herkomst van vlees te garanderen, maar de slager wellicht wel. Vraag zo mogelijk contactgegevens van het slachthuis, zodat je tot meer informatie kunt beschikken.
 • Smaak


  Als laatste hebben wij onze smaak als testmiddel, want zelfs een stukje onaangemaakt vlees moet lekker zijn. Laat je dus niet foppen door kruidige hamburgers of een onder de knoflook bedolven shoarma. Ga daarentegen voor iets naturels, zodat je het vlees zelf kunt proeven. Overigens loop je hierbij wel het risico om toch vegetariŽr te willen worden...** Tenzij je iets hebt van goede kwaliteit, want zoals vaker wordt gezegd... Kwaliteit, dat proef je!
  Helaas verraadt de smaak geen groeihormonen of antibiotica, maar wel of een dier een beter leven heeft gehad. Want spieren die actief zijn geweest (door lichaamsbeweging), bevatten meer extractiestoffen, en juist die stoffen maken vlees tot een gewaardeerd voedingsmiddel. Verder kun je het dierenwelzijn herleiden doordat taai vlees duidt op angst en stress, terwijl een relaxt dier veel malser is. Hopelijk kunnen we daarop doorconcluderen dat dieren van een goede boerderij worden verzorgd door een boer met hart voor z'n werk, en dat deze zich dan ook niet laat verleiden om met z'n beesten te sjoemelen...
* 2/3 van alle voedselinfecties wordt veroorzaakt door het eten van vlees.
** Na het eten van geruld gehakt zonder peper, zout, knoflook, kruiden en een uitje was ik snel klaar met het vlees van de supermarkt.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum