Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Gezond leven | Voedselinfectie

Voedselinfectie - Laat je niet ziek maken door bacteriŽn

Om fit en vitaal te blijven is gezonde voeding erg belangrijk. Okť, dit zal geen nieuws voor je zijn. Maar wist je dat een goede hygiŽne in de keuken net zo belangrijk is? Want daarmee voorkom je de ontwikkeling van ziekmakende schimmels en bacteriŽn in je voeding, wat een hoop narigheid kan schelen!

Want al die ongewenste micro-organismen kunnen allerlei ontstekingen veroorzaken. Denk daarbij aan keel-, long- en oorontstekingen of aan buikgriep. Ook ontstekingen op de huid zijn het gevolg van ziekmakende bacteriŽn.
Overigens bestaan er ook veel goede bacteriŽn. Zij wonen in en op ons lichaam en ze helpen ons in de strijd tegen de ziektemakers.

Om gezond te blijven is het van belang om ziekmakende bacteriŽn geen kans te geven in ons lichaam. Dit doen we vooral door deze bacteriŽn zo min mogelijk te eten, en dat maakt een goede hygiŽne zo belangrijk.
Neem daarbij de volgende tips in acht:
 • Voorkom kruisbesmetting


  Rauwe producten bevatten veel bacteriŽn. Hou ze daarom apart van bereide producten. Vooral rauw vlees en met name rauwe kip kun je het best behandelen alsof het giftige producten zijn. Dat zijn ze natuurlijk niet, hoewel de bacteriŽn op rauw vlees je toch heel ziek kunnen maken. Hou dat dus goed in gedachten, dan werk je vanzelf hygiŽnischer.
 • Mayonaise en bavarois


  Maak zelf geen gerechten van rauwe eieren als mayonaise en bavarois. Veel eieren zijn namelijk besmet met salmonella en als je deze niet verhit, dan kun je er behoorlijk ziek van worden.
  Kun je deze producten dan wel bij de supermarkt kopen? Ja, voor de industrie worden eieren doorstraald, waardoor de salmonella niet meer ziekmakend is.
 • Houd alles schoon en droog


  Verschoon regelmatig hand- en theedoeken.
  Was je ze liever niet elke dag? Hang je doeken dan te drogen in de zon omdat zonlicht bacteriŽn doodt.
  Vaatdoekjes kun je het beste elke dag verschonen omdat deze doekjes nat worden en in een vochtige omgeving vermenigvuldigen bacteriŽn zich sneller.
 • Goed koelen


  Micro-organismen houden van warmte, dus goed koelen is belangrijk om de groei van micro-organismen af te remmen.
 • Verhitten


  Door producten door en door te verhitten, dood je de ziekteverwekkers.
 • Volg de adviezen op de verpakking


  Volg bereidings- en bewaaradviezen die op de verpakking staan als zodanig op en let op de houdbaarheidsdatum.
 • Hou je koelkast schoon


  De temperatuur in de koelkast is weliswaar laag, maar sommige bacteriŽn kunnen er prima in leven. Verder stimuleert de hoge luchtvochtigheid in de koelkast de groei van bacteriŽn. Koude lucht kan namelijk minder waterdamp bevatten, waardoor het water neerslaat; daarom zijn de plankjes in je koelkast sneller vochtig dan bijvoorbeeld die van je keukenkastje. Verpak om deze reden je voedingsmiddelen extra goed. Je koelkast blijft dan schoon en droog en bovendien drogen je voedingsmiddelen niet uit.
  Let verder op de temperatuur van de koelkast. Deze hoort maximaal 7 graden te zijn, maar kan wel eens hoger zijn.

Weerstand


Een ander aandachtspunt is of je gevoelig bent voor infecties.
Als je weerstand goed is, dan hebben bacterien in jouw lichaam minder kans.
Toch blijft een goede hygiŽne altijd van belang. Want je weerstand kan ineens verminderen. In drukke periodes bijvoorbeeld, tijdens stress of na een paar korte nachten. En sommige bacteriŽn zijn voor iedereen gevaarlijk, denk aan salmonella.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum