Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid Diėten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Voedingsmiddelen | De slanke variant van zongedroogde tomaatjes

De slanke variant van zongedroogde tomaatjes

Zongedroogde tomaatjes zijn smaakvolle snackjes of een goede aanvulling in een salade. Daarnaast zijn ze gezond en … Ai, niet altijd goed voor de lijn. :( Terwijl ze van origine heel onschuldig zijn. Totdat ze gedoopt worden in een flinke scheut (goedkope!) olie. En voila, een dikmaker is geboren...

Zonde, want door zoveel olie smaken die tomaatjes er niet beter op. En nogmaals, voor je lijn (en ook voor je gezondheid!) doet de olie geen goed. Wel is het vet vulling van het potje, waardoor het lijkt alsof je meer tomaatjes koopt. Maar ja, daar heb je als consument weinig aan. Wat je wel kunt doen is de tomaatjes ontvetten door ze goed uit te laten lekken. Zelf doe ik dat in een koffiefilter op een bekertje en dat werkt perfect. Bovendien zie je hoeveel vet er uit druipt, en wat je dus niet opeet! Als je je verder bedenkt dat 1 gram vet 9 kcal bevat, scheelt dat behoorlijk wat. Daarna kun je de tomaatjes afdekken met keukenpapier, en je hebt 'slanke' zongedroogde tomaatjes, die net zo lekker of nog lekkerder smaken.

Mocht je toch de smeuļgheid missen, bijvoorbeeld in je salade, voeg dan olijfolie (extra vierge) toe. Dit is een gezond spijsvet, in tegenstelling tot de olie waarin de tomaatjes zaten. Daarvoor wordt namelijk geraffineerde zonnebloemolie gebruikt, die onze gezondheid eerder kwaad dan goed doet, en waar we bovendien al veel te veel van binnenkrijgen. Liever hiermee minderen dus!

Nog meer filteren?


Dit filteren kun je ook toepassen bij pestosaus die vaak eveneens is doordrenkt met geraffineerde zonnebloemolie. (Hoewel olijfolie hoort volgens het originele recept!). Maar dat kun je dus desgewenst toedienen, nadat de saus gefilterd is.

Extra tips:


  • Wellicht vraagt je je af hoe lang het filteren duurt? Mijn ervaring is dat een dag of 24 uur voldoende is. Dus als je wilt kun je morgen al vetarm eten. :)
  • Zelf maken: Zongedroogde tomaatjes kun je zelf ook maken in de oven. De hoeveelheid olie kun je desgewenst beperkt houden. Gebruik hiervoor bij voorkeur tomaten van een biologische teelt, omdat die niet zo waterig zijn als de standaard Hollandse, en de kans dat er bestrijdingsmiddelen op zitten is minder.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum